De meest voorkomende IEC modeltypen kort uitgelegd

IEC coderingBeschrijving
R03Dit model batterij is beter bekend als de 'AAA' en 'mini penlight' batterij en wordt veel gebruikt in afstandsbedieningen.
R6Dit model batterij is beter bekend als de 'AA' en 'penlight' batterij en wordt veel gebruikt in afstandsbedieningen en klein speelgoed. Momenteel het meest gebruilte type batterij in de markt.
R14Dit model batterij is beter bekend als de 'C' of 'kleine staaf' batterij en wordt veel gebruikt in groter speeldoed, zaklantaarns e.d.
R20Dit model batterij is beter bekend als de 'D' of 'grote staaf' batterij en wordt veel gebruikt in groter speeldoed, staaflantaarns e.d.
2R10Dit model batterij is beter bekend als de 3 volt kleine staaf batterij en werd veel gebruikt in kleine staaflantaars en speelgoed. Dit model is verkrijgbaar in de (on-line) winkel.
4R25Dit model batterij is beter bekend als de grote 6 volt blokatterij en word veel gebruikt in grotere draaglantaarns. Dit model is verkrijgbaar in de (on-line) winkel.
3R12Dit model batterij is beter bekend als de platte 4,5 volts batterij. Dit model is verkrijgbaar in de winkel.
6F22Dit model batterij is beter bekend als de 9 volt blokbatterij en werd veel gebruikt in klein speelgoed, transistor radio's e.d. Dit model is verkrijgbaar in de (on-line) winkel.


De modeltypen in de bovenstaande list zijn specifiek voor de uitvoering, niet de soort. Alkaline versies van de 'AA' heten dan ook 'LR6' en niet 'R6' (dit is de zink/kool variant ne meestal de basis). Dit geld dus ook voor de alkaline versie van de 'AAA' welke dan ook LR03 is.